با انواع نان درروستا دل آبادآشنا شوید

در روستای دل آباد درگذشته، تمام انواع  نان های زیر پخت می شده  که با توجه به فصل ،وضیعت اقتصادی خانوار،علاقه افراد خانواده  ، نوع پخت نان تغییر می کرده است اما نان غالب که در تمام خانواده ها پخت می شده نان نازکی یا همان لواش بوده است . آنچه در نان روستا در گذشته رواج داشت استفاده خمیرمایه   طبیعی بود که از هر پخته پز تا پخت وپز بعدی، یک چانه نان به عنوان خمیر مایه در سفره خمیر گری در داخل آرد نگهداری واستفاده می شد. نان های روستا واقعا طبیعی بود گندم ازمزرعه خودشان  بدست می آمد در آسباب روستا به آرد تبدیل می شد وبه دستان توانا زنان روستا به نان واقعا محلی تبدیل می شد ودر صندوق های چوبی که بدین منظور بود نگهداری می شد. هرچند که پیران روستا معتقد بودند نانی که از آرد ،آسیاب،  آبی  تهیه وپخته می شد  طعم ومزه بهتری داشت.

انواع نان روستای دل آباد

نان ساده (بالشتکی) نان نازکی/لواش:اين نوع  نان از  آرد گندم و خميرکردن آن و پختن آن ،بدون اضافه کردن هيچ ماده دیگری تهيه مي گردد.اين نان ها معمولا شکل بیضی مایل به مستطيل دارند. وبشترین نان روستا از این نوع بود وهرجه فرد پخته گر تخصص بیشتری داشت  نان نازک تر ومرغوب تر بود. در این نوع نان پس از نازک کردن، چانه نازک شده را روی بالشتک  قرار داد و  به تنور تابیده شده  می زدند در این نوع نان بالشتک از ابزار مهم می باشد واگر خواسته باشند نان بزرگتر باشد باید بالشتک مورد استفاده را بزرگتر انتخاب وتهیه نمود وهرچه نان  وبالشتک بزرگتر می شود به تخصص بیشتری نیاز دارد

نان روغني: اين نان با اضافه کردن مقداري روغن که مي تواند روغن زرد روغن دنبه يا روغن نباتي باشد تهيه مي گردد. نان روغنی ممکن است از نوع نازکی باشد وممکن است از نوع کلفتی  باشد

در هر زمان که قصد  پخت نان  داشتند  چند عدد نان روغنی تهیه می شد هرچند در عید تعداد بیشتری پخته می شد.

نان زردي : اين نان همان نان روغني است که به آن زردچوبه اضافه مي گردد ورنگ زرد به خودش مي گيرد. وبه صورت کلفتی ونازکی می باشد

نان تفتو : نانی با ضخامت چند برابر نان معمولي می باشد خمیر این نوع  نان نسبت به نان نازکی قدری سفت تر  می باشد  وبه وزر بیشتری نیاز دارد وتنور باید حرارت بیشتری نسبت به نان نازکی داشته باشد . به شکل دايراي مي باشد و مي توان به آن روغن و يا زردچوبه اضافه کرد 

نان سرشلغمي : اين  نوع نان،  نوعی  نان تفتو است که به آن در فصل شلغم از برگ هاي شلغم اضافه مي کنند و به آن نان سرشلغمي مي گويند.

نان سبزی : اين نوع  نان با اضافه کردن سبزی بخارپز شده ویا خشک شده در دوحالت نازکی وتفتونی تهیه  می شود

کماچ:اگر خمیر تهیه شده را در دیگ ریخته ومقداری آتش در روی خمیر قرار دهند تا خمیر بپزد همان نوع نان کماچ می باشد.

قلیفی:اگر به خمیر مقداری روغن وزرد چوبه اضافه  نمایند ودر داخل قلیف یا قابلمه  ریخته وزیر آتش نمایند تا بپزد

پتیر: در نان پتیر از خمیر مایه استفاده نمی شود آرد واب را خوب مخلوط کرد  پس از خمیر نمودن آرد آن را خوب ورزع داد وسپس  به دو طریق پخت می نمایند در تنور ودر دیگ

اگر خوب ورزع داد شود نانی بسیار خوشمزه بوده وباب  غذا قروت را دارد

نان جو/جبی : اين نان با آرد کردن جو وخمیر نمودن آن  تهيه مي گرد . در نان جو خمیر وجود ندارد  اگرچه امروزه تهيه اين نان معمول نيست ولي در موارد خاصي تهيه مي گردد

نان گاورسی:

نان روغه جوشی:

نان سرتابکی:

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *